O alta frumusete pe care o purtam deseori la gat sunt perlele. Uneori stim despre ele atat de putine si parca e pacat sa lasam in umbra frumoasa poveste din spatele unor frumuseti cat bobul de mazare. Am cautat cateva informatii despre perle, si am postat cateva idei. Am descoperit si niste poze de la fermele unde se produc perlele de cultura. Sper sa vi se para interesant :D
Perlele sunt amintite în China deja cu 2206 de ani î.Hr. ca făcând din plata tributului regelui Yu. In perioada antică cele mai preţuite perle proveneau din Persia si India. In lumea musulmană perla era corelată cu simbolul femeiii virgine, la curzi era considerat embrionul care se dezvoltă în uterul matern. Perlele erau de asemenea preţuite de romani sau grecii antici find numită „margarita“ şi simbolizau persoana iubită. In China perlele simbolizau bogăţia, înţelepciunea şi demnitatea, puterea în India prolificitatea, perlele erau considerate ca simbol al lacrimilor, iar măcinate se consuma ca afrodiziac, pe când Japonia ele însemnau noro c. In evul mediu li se va atribui un simbol sacral, ca semn de dragoste faya de Dumnezeu ele fiind amintite în Noul testament. O utilizare în farmacie ca medicament este un preparatul din praf de perle amestecat cu oţet sau zeamă de lămâie. Aceast obicei este preluat de la arabi şi se extinde prin secolul XIX şi în Europa.
În interiorul multor scoici pot fi observate mici sedimente strălucitoare numite mama perlei – mai exact, sidef. Acesta este secretat de corpul moluştei. Dacă în interiorul scoicii pătrunde un grăunte mic de nisip, molusca îl acoperă cu sidef pentru a se proteja de o posibilă iritatie. Rezultatul este un strat de sidef suprapus, ceea ce este perla.
Unele specii de stridii şi midii care trăiesc în apele tropicale produc cele mai reuşite perle. Ele nu produc însă suficient. În anii 1905, un japonez, Kokichi Mikimoto, a descoperit cum poate induce producerea perlelor la stridii. Aceasta se realizează prin introducerea unui mic grăunte de material, de obicei sidef, în interiorul cochiliei unei stridii la replasarea animalului în mare.
După aproximativ cinci ani stridia transformă fragmentul într-o perlă. Ea poate fi apoi culeasă şi perla poate fi extrasă. Valoarea acestor perle de cultură este mai mică decât cea a perlelor, totuşi cele mai reuşite sunt vândute scump.
Japonia este cel mai mare producător de perle de cultură, dar acestea se produc şi în Australia, unele insule din Polinezia şi în Myanmar (fosta Birmanie). Comercianţii de perle americani şi chinezi au început să producă perle de cultură din midiile de apă dulce începând cu anii 1980.
Surse: wikipedia
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu