vineri, 4 septembrie 2009

Pietre pretioase, semipretioase


Multi intalnim bijuterii si nu stim din ce materiale sunt facute. Natura ne-a oferit de-a lungul timpului multe bogatii, iar de unele oamenii eu stiut sa profite din plin. Sa invatam sa recunoastem cateva din frumusetiile naturii care, trecute prin mana omului, devin nepretuite !
Pietrele preţioase sunt minerale care, din punct de vedere estetic, arata frumos, fiind folosite ca pietre în bijuterii. După calităţile estetice, ele se împart în pietre preţioase (numite şi pietre nestemate) şi pietre semipreţioase.
În afară de originea minerală (anorganică) mai pot fi şi de origine organica (fosile) ca de exemplu chihlimbarul, sau perlele şi coralii.Stiinţa care se ocupă cu studiul pietrelor preţioase este „Gemologia”.

Este probabil ca pietrele să fi fost folosite ca bijuterii încă din epoca de piatră.

În perioada antică, pietrele preţioase erau folosite ca podoabă împreună cu aurul şi argintul sau cu alte materiale. Diamantul era deja pe atunci o piatra preţioasă foarte apreciată. Pe lângă diamant erau cunoscute şi folosite ca bijuterii,smaraldul,rubinul,safirul si berilul sau chihlimbarul. Nestematele, care deja pe atunci aveau o valoare considerabilă, erau frecvent imitaţii, ca de exemplu agatulprin ardere sau colorare vândut ca piatră preţioasă veritabilă. În antichitate şi Evul Mediu pietrele preţioase erau numai rotunjite prin şlefuire. Şlefuirea cu faţete apare abia după perioada Marilor descoperiri geografice Diamantele sintetice pot fi produse în laborator supunând carbonul unor presiuni şi temperaturi foate înalte. Poate fi folosit aproape orice material bogat în carbon, inclusiv zaharul şi alunele. Primele diamante sintetice de înalta calitate au fost produse în 1970. Cel mai mare diamant descoperit vreodată, cu greutatea de 3 106 carate (621,2 g), numit "Cullinan", i-a fost oferit regelui Angliei, Edward al VIII-lea, de catre guvernatorul Transvaal-ului. A fost tăiat în mai multe pietre încorporate în coroana regală britanică. Koh-I-Nor a făcut parte iniţial din comoara capturată de la moguli de şahul Iranului, în 1739. Recucerit către Sikhs, a fost luată de Anglia când a cucerit Punjabul. Perlele sunt nestemate neminerale produse de stridii. Când un fir de nisip e prins de cochilie, stridia îl acoperă cu sidef, o substanţă protectoare pe care o foloseşte la căptuşirea cochiliei.

Mineralele, care au o calitate corespunzătoare, sunt folosite ca nestemate. Astfel, după felul diferit al mineralului se poate aminti diamantul, chihlimbarul, malachitul, care, din punct de vedere al calităţii, sunt categorisite după diferite criterii. Un criteriu frecvent de stabilire a calităţii unei pietre preţioase este:

  • gradul de transparenţă,
  • puritatea,
  • culoarea,
  • mărimea
  • modul de şlefuire,

Astfel, valoarea diamantului este stabilită după: greutate care este măsurată in carate(1 carat = 0,2 g), puritate, culoare, modul de şlefuire a faţetelor. La unele minerale apar incluziuni străine (impurităţi) în masa cristalului, care determină creşterea valorii. Nestematele sunt tratate frecvent termic, sau radioactiv, pentru a le îmbunătăţi calităţile optice. De exemplu, după un tratament termic, culoarea ametistului (o varietate de cuart) se schimbă din violet în galben, în cazul acesta fiind numit „citrin".

Mineralele folosite ca pietre preţioase pot fi produse şi pe cale sintetică, ca de exemplu zirconia (ZrO2 o imitaţie de diamant) sau coridonul. Calitatea mineralelor sintetice s-a îmbunătăţit substanţial în ultimul timp, determinând folosirea lor pe scară tot mai largă.

sursa:Wikipedia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Facebook Favorites More