luni, 6 iunie 2011

Cupru


 

Citind o carte despre pietre semipretioase si efectele lor, am dat peste cateva fraze care se refereau la cupru. Am cautat mai multe informatii si am facut si cateva perechi de cercei pentru ca mi-a trezit curiozitatea.

Cuprul era cunoscut si el din cea mai veche Antichitate si aproape sigur imediat dupa aur si argint. Dar în vreme ce primele doua aveau la început utilizari în confectionarea podoabelor si ca mijloc de schimb, aparitia cuprului, mult mai dur si mai ieftin, si-a putut extinde utilizarile si la fabricarea armelor si a diferitelor ustensile (în special pluguri),facându-se astfel un salt important în istorie.
 
Trecerea de la epoca de piatra la epoca bronzului, asa cum si de la aceasta avea sa se treaca mai târziu la epoca fierului. Judecând dupa obiectele vechi de cupru descoperite, se poate afirma ca acest metal a aparut în Egipt, cu 5.000 de ani î.e.n. si apoi, cam cu un mileniu mai târziu,în regiunea dintre Tigru si Eufrat, unde se dezvoltase civilizatia sumeriana. În Egipt, pe vremea faraonului Turmes cuprul se exploata în Peninsula Sinai (azi bogata în petrol) si si era cunoscuta sub numele de komt.

Tot în Antichitate mai apare denumirea chalcos. Cu doua mii de ani înaintea erei noastre, cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului si, mai târziu, la confectionarea unor podoabe, iar combinatii ale cuprului la colorarea sticlei în albastru (folosita ca piatra scumpa, la inele, brose etc.).

          
Marele filozof al Antichitatii, Aristotel (330 î.e.n.), scria ca în India se gaseste un fel de cupru care nu se poate distinge de aur decât prin greutate (fiind mai usor).

Peste secole cuprul intra, evident, si el pe mâinile alchimistilor, care în scrierile lor cu limbaj ,,ermetic” îl numesc Venus, aceasta planeta fiind considerata ca este reprezentata de cupru.

Cuprul are si efecte benefice asupra sanatatii.Cel mai mare avantaj din partea cuprului il au persoanele care sufera de artrita, deoarece, purtat sub forma de bratara in jurul incheieturii mainii, acest metal le diminueaza simptomele si le reduce durerile. In trecut, femeile purtau cuprul sub forma de cercei in acelasi scop - pentru prevenirea sau tratarea artritei. De curand s-a inventat o noua metoda, mai discreta, de a beneficia de efectele curative ale cuprului - sub forma de mici discuri de cupru care se lipesc pe interiorul ceasurilor de mana.( citeste mai mult aici)

Voua va plac bijuteriile din cupru? 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Facebook Favorites More